Oppkonsentrasjon av alger i Årungen i august og september 2024

Tirsdag 27. august 2024 meldte NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, fra om synlig forekomst av alger i Årungen. Algene lå stedvis som et teppe i overflaten og det var mistanke om cyanobakterier, tidligere kalt blågrønnalger, som er potensielt giftproduserende. Se bilder av observasjonene 27. august under.

I regi av PURA prøvetas Årungen månedlig fra mai til oktober. Tilfeldigvis var våre prøvetakere i Årungen den dagen varselet kom. De var derfor ekstra observante og ekstra påpasselige med å ta representative prøver for analyse.

Undersøkelser av alger i vannprøvene fra 27. august ga følgende konklusjon:

Misfargingen av vannet skyldes ikke noen stor oppblomstring av cyanobakterier i Årungen. Det er heller snakk om en oppkonsentrasjon av alger i overflaten. I de frie vannmassene var innholdet av alger på samme nivå som vi tidligere har hatt i august i Årungen. Det oberverte algeteppet skyldes oppkonsentrasjon av cyanobakterien Woronichinia naegeliana. Det er noe usikkert om denne arten er giftproduserende. I èn vitenskapelig artikkel hevdes det at den påvirker veksten til invertebrater (virvelløse dyr) negativt, mens andre steder omtales cyanobakterien som «non-toxic».

For sikkerhets skyld bør man være forsiktig med å bade der det er synlige alger (algeteppe) i overflaten, dette gjelder både mennesker og hunder.

 Woronichinia naegeliana er en vanlig cyanobakterie i Årungen, men den forekommer som regel i mindre mengder og ikke oppkonsentrert, slik den gjorde i august. Det kan være flere årsaker til at den tidvis kan danne et algeteppe i overflaten. Det behøver ikke bety at næringstilførselen har vært større enn tidligere.

Hendelsen i uke 35 er derfor alene ikke et signal om forverret tilstand i Årungen. Vi ser imidlertid at innsjøen i 2023 hadde dårlig økologisk tilstand, nivået under moderat, som den har ligget på siden 2015. Det er å håpe at denne trenden vil snu med videre gjennomføring av riktige miljøtiltak hos sektorene som bidrar med forurensninger til innsjøen.

I regi av PURA er det installert en algesensor i Årungenelva, noen hundre meter oppstrøms Bunnefjorden. Det er NIVA, Norsk institutt for vannforskning, som drifter sensoren. Hensikten er online overvåking av potensielt giftige cyanobakterier som kan strømme forbi på vei fra Årungen til Bunnefjorden. Sensoren har pr. 30.08.2024 ikke registrert forekomst av giftige cyanobakterier. Les mer om sensoren her.

Bildene under viser forholdene som ble oppdaget i Årungen 27. august. Fotos: NMBU

20. september:
I løpet av september har algesituasjonen i Årungen forverret seg. Bildet under viser forholdene 19. september i vika like nord for Horgenkrysset. Her hadde algene samlet seg i stillestående vann: 

Foto: PURA

Bunnefjorden bærer også nå preg av økt algemengde ved at algene transporteres via Årungenelva til fjorden. Dette bildet ble tatt ved båtseptikmottaket på Nesset 19. september:


Foto: PURA

Algesensoren i Årungenelva har i de siste dagene hatt flere utslag av potensielt giftige cyanobakterier. Imidlertid er, som tidligere nevnt, Woronichina naegiliana høyst sannsynlig ikke giftproduserende.
I regi av PURA tas det nye prøver i Årungen i uke 39. Resultatene fra denne prøvetakingen vil gi oss svar på om det er samme type alger som i månedsskiftet august/september som nå dominerer i Årungen eller om det er nye typer alger, samt om de er potensielt giftproduserende.

26. september:
Norconsult tok september-prøvene i Årungen 24.09.2024 og fant følgende:
Totalbiomassen av alger var betydelig redusert siden august. Av cyanobakterier er det fortsatt Woronichinia naegeliana som dominerer, men denne gang med en biomasse under halvparten av august-biomassen.
Ved tidspunktet for prøvetaking 24. september var det altså en betydelig, men ikke bekymringsfull konsentrasjon av cyanobakterier i vannmassene. Cyanobakterienes evne til å tidvis samles på overflaten gjør at forholdene ser mye verre ut enn den faktiske vannkvaliteten skulle tilsi. Også som tidligere nevnt må man være forsiktig med all aktivitet i vannet når det ser slik ut, men det behøver altså ikke bety at forurensningen til innsjøen har økt eller at vannet er giftig.
Det ble også, som i august, registrert Dolichospermum i prøven, men bare i så små mengder at den ikke representerer noen fare.