Oppkonsentrasjon av alger i Årungen i august 2024

Tirsdag 27. august 2024 meldte NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, fra om synlig forekomst av alger i Årungen. Algene lå stedvis som et teppe i overflaten og det var mistanke om cyanobakterier, tidligere kalt blågrønnalger, som er potensielt giftproduserende. Se bilder av observasjonene 27. august under.

I regi av PURA prøvetas Årungen månedlig fra mai til oktober. Tilfeldigvis var våre prøvetakere i Årungen den dagen varselet kom. De var derfor ekstra observante og ekstra påpasselige med å ta representative prøver for analyse.

Undersøkelser av alger i vannprøvene ga følgende konklusjon:

Misfargingen av vannet skyldes ikke noen stor oppblomstring av cyanobakterier i Årungen. Det er heller snakk om en oppkonsentrasjon av alger i overflaten. I de frie vannmassene var innholdet av alger på samme nivå som vi tidligere har hatt i august i Årungen. Det oberverte algeteppet skyldes oppkonsentrasjon av cyanobakterien Woronichinia naegeliana. Det er noe usikkert om denne arten er giftproduserende. I èn vitenskapelig artikkel hevdes det at den påvirker veksten til invertebrater (virvelløse dyr) negativt, mens andre steder omtales cyanobakterien som «non-toxic».

For sikkerhets skyld bør man være forsiktig med å bade der det er synlige alger (algeteppe) i overflaten, dette gjelder både mennesker og hunder.

 Woronichinia naegeliana er en vanlig cyanobakterie i Årungen, men den forekommer som regel i mindre mengder og ikke oppkonsentrert, slik den gjorde i august. Det kan være flere årsaker til at den tidvis kan danne et algeteppe i overflaten. Det behøver ikke bety at næringstilførselen har vært større enn tidligere.

Hendelsen i uke 35 er derfor alene ikke et signal om forverret tilstand i Årungen. Vi ser imidlertid at innsjøen i 2023 hadde dårlig økologisk tilstand, nivået under moderat, som den har ligget på siden 2015. Det er å håpe at denne trenden vil snu med videre gjennomføring av riktige miljøtiltak hos sektorene som bidrar med forurensninger til innsjøen.

I regi av PURA er det installert en algesensor i Årungenelva, noen hundre meter oppstrøms Bunnefjorden. Det er NIVA, Norsk institutt for vannforskning, som drifter sensoren. Hensikten er online overvåking av potensielt giftige cyanobakterier som kan strømme forbi på vei fra Årungen til Bunnefjorden. Sensoren har pr. 30.08.2024 ikke registrert forekomst av giftige cyanobakterier. Les mer om sensoren her.

Bildene under viser forholdene som ble oppdaget i Årungen 27. august. Fotos: NMBU