Algesensor i Årungenelva overvåker forekomst av giftige alger

I regi av PURA er det installert en algesensor i Årungenelva, noen hundre meter oppstrøms Bunnefjorden. Det er NIVA, Norsk institutt for vannforskning, som drifter sensoren. Hensikten er online overvåking av potensielt giftige blågrønnalger (cyanobakterier) som kan strømme forbi på vei fra Årungen til Bunnefjorden. Informasjon om forkomst av denne type alger er viktig, da de kan utgjøre en helsefare for dyr og mennesker. Da bør man f.eks. ikke bade i Årungen og Bunnefjorden.

Cyanobakteriene sender ut et spesielt lys (fluorescens) i det de passerer sensoren. Dette oppfatter sensoren ved å sende en alarm om forekomst av potensielt giftige cyanobakterier. Sentrale personer i Ås kommune får automatisk melding, og eventuelle tiltak som f.eks. varsel om badeforbud i Årungen og Bunnefjorden kan iverksettes.

I tillegg til kontinuerlig måling av fluorescens fra cyanobakterier gjør sensoren kontinuerlige målinger av temperatur, ledningsevne og vanndyp. Her kan du se målingene sensoren gjør online. RFU er en indikator-verdi for mengde algegift (målt ved phyccocyanin, et pigment i de giftproduserende algene). Varsel sendes når denne overstiger 20.

Sensoren utgjør en viktig beredskap for varsling av dårlig og potensiell helsefarlig vannkvalitet i Årungen og Bunnefjorden.